Hållbara tankar om meningsfullhet

Under helgen höll vi ytterligare en kurs i Permakultur på kursgården Hästekasen utanför Uddevalla. Ytterligare en underbar helg tänkandes Permakultur och ätandes god mat.

Att komma ut till kursgården Hästekasen i slutet på den långa grusvägen efter att ha åkt igenom det lilla skogsområdet är som att stiga in i en annan värld. Dels är tusen spännande projekt på gång samtidigt för att göra gården till en självförsörjande och fungerande plats men det är också helt tyst! Tyst på ett sätt som för en stadsmänniska nästan är lite störande. Som om något saknas. Här lever människorna med skogen som granne och naturens element som sin vardag.

Det spännande med att hålla kurs är att man aldrig undgår att lära sig nya saker, få nya tankar och plötsligt ser saker från nya vinklar. Och denna helgens kurs var inget undantag. Samtalet, filmerna och diskussionerna ledde gång på gång in på tankar runt ”meningsfullhet”. Hur vi idag satt oss utanför det naturliga systemet och genom avståndstagandet tappat meningen med våran existens, våra liv.

En illustration för att förklara hur vi i dagens samhälle är i en ”bubbla” där naturens lagar negligeras (Peter Senge, MIT). 

En illustration för att förklara hur vi i dagens samhälle är i en "bubbla" där naturens lagar negligeras.

Tankarna och diskunionen fortsatte under kursen. Om vi enligt Permakulturens designtänk skall designa in människor i ett system som arbetar MED naturen, designar vi då också in en meningsfullhet för de individer som skall använda designen? Det känns så självklart att en fågel, insekt eller blomma har sin roll i det naturliga ekosystemet. Men människans roll? Kan våran roll på jorden som art såväl som individens roll i samhället bli en självklarhet i framtiden? Kan vi ”designa” ett samhälle där människor och naturen arbetar åt samma håll, där människorna gjort hål på ”bubblan” de befinner sig i och agerar utifrån jordens begränsningar och förutsättningar?

Då jag läst självutvecklings litteratur har vikten av att hitta en mening med livet varit en stor del av att bli lycklig. De har till och med uppmanats att ”hitta på” en mening med sitt liv för att kunna agera som om man hade en. Formulan för en persons ”mening” har uttrycks som något som personen kan leva varje dag, i varje möte eller tillfälle och som definierar vem personen vill vara. Den skall också sträcka sig längre än till att gynna enbart personen själv. Att meningen med en persons liv skall innefatta något större som att agera utifrån att andra människor skall få det bättre eller att miljön skall må bra. Så tanken är att du mår bättre om du känner att du bidrar, gör något för andra än dig själv. Har ett högre syfte.

Så hur skulle världen se ut om vi på riktigt tog in att vi är en liten del av ett stort ekologiskt system. Att allt vi gör påverkar detta system och att vi hittar lyckan i att höra till, ha en mening och agera på ett sätt som får oss att känna oss storsinta, generösa och goda? Skulle jag som stadsmänniska kunna leva det livet lika självklart som personerna på Hästekasens kursgård som varje dag lever med skogen som granne och naturens element som sin vardag? The future will tell…

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Hållbara tankar om meningsfullhet

  1. Pingback: Varför vi inte agerar | Gemeko

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>