Vad människan behöver- 6 mänskliga behov

Jag är en nyfiken person. Nyfiken på livet, på människor runt omkring mig och mig själv. Denna nyfikenhet har lett mig till att läsa otaliga böcker och lyssna på veckor av dvd:er och föreläsningar om hur människan fungerar och hur jag kan använda mig av det i arbetet med mig själv och mötet med andra.

Genomgående i all litteratur och alla olika läror och förespråkare har man förespråkat att ta sig tid att lära känna sig själv, lära sig att lyssna inåt och ta sig tid att förstå vad man som person vill, känner och tycker istället för att följa med strömmen utan att reflektera över om det är det man verkligen vill. Att aktivt välja sina tankar, välja att se det positiva i varje situation, ta kontroll över sitt liv genom att ta ansvar för sitt agerande, sina tankar och hur man väljer att reagera och ta hand om sin fysiska kropp så väl som den mentala.

Men varför reagerar vi som vi gör? Varför finns det små saker, ord eller händelser som får oss att gå igång? Får det att göra ont? Att vi blir arga eller ledsna? Inom NLP förklarar man detta med att vi utvecklar vårt undermedvetna under våra sju första år. Under dessa sju år lär vi oss det som en människa som levde med naturen behövde kunna för att överleva. Ser du en tiger så kan den äta upp dig. TIGER=DÖD. Äter du denna blomma så dör du. DENNA BLOMMA=DÖD. För att överleva måste du höra till flocken, om du inte blir älskad av flocken blir du utstött. ATT INTE BLI ÄLSKAD=DÖD. Bidrar du inte till flocken, är du inte viktig eller duktig så har du ingen funktion och därigenom ingen garanti på att få höra till. ATT INTE VARA DUKTIG=DÖD. Trots att vi lever i ett modernt samhälle där de flesta av oss är helt främmande till livshotande faror så är vår hjärna fortfarande programmerad för att överleva i naturen och vi kommer att skapa oss en liknande världsuppfattning som naturmänniskan utifrån vad vi ser, hör, känner, smakar och luktar under de första åren i våra liv. Detta blir sedan till ogranskade sanningar som vi bygger hela våra liv på.

Tony Robbins, den Amerikanska NLP mästaren har förklarat våra ”ur-behov” genom att skala ner det till ”Sex mänskliga behov”. Behov som ALLA försöker möta genom sitt agerande. Om vi inte kan få våra behov mötta på ett konstruktivt sätt tar vi till destruktiva.

De första fyra är de primära. Dessa är ”måsten” för att vi skall må bra.

Trygghet

Positiva; Att känna oss trygga i till exempel relationer, ekonomiskt etc. Veta vad som skall hända. Kunna lita på människor och företeelser.

Negativa; Kontrollera andra. Förbli i en destruktiv relation. Stanna kvar på ett jobb som man inte tycker om.

Variation

Positiva; Bli överraskad. Utmaningar. Testa sina gränser. 

Negativa; Hitta variation i destruktiva handlingar ex. överäta, TV-sappande, bråk, kriminalitet.

Kärlek

Positiva; Älska sig själv. Ge kärlek till partner, vänner. Husdjur. Tron på en högre makt.

Negativa; Att kräva kärlek. Förända vem man är för att få kärlek.

Bekräftelse – vara duktig – duga

Positiva; Göra gott för sig själv och andra. Bekräfta sig själv för sin prestation. Unna andra bekräftelse för sina prestationer.

Negativa; Desperat söka bekräftelse. Destruktivt agerande för att få bekräftelse.

Tony Robbins menar att om ett agerande uppfyller tre eller fler av våra sex mänskliga behov skapar vi ett beroende till detta agerande. Till exempel hur den unga killen som går med i ett kriminellt gäng känner sig älskad av gruppmedlemmarna, känner sig trygg i gemenskapen, får variation genom destruktivt kanske våldsammt agerande och får bekräftelse för sitt agerande. Hur jag själv unnar mig/ älskar mig själv då jag ger mig en bit choklad, har utvecklat denna stund till en trygg och igenkännande stund, kan variera mig genom att byta smaker, platser och sällskap.

Är vi medvetna om de behov våra ageranden fyller kan vi titta på det med nya ögon. Vi kan börja förstå VARFÖR vi gör som vi gör. Finns det ageranden vi vill ändra på kan vi välja att börja fylla de behov agerandet fyller med nya konstruktiva ageranden istället. Inte, som man så ofta gör, försöka ta bort agerandet och därigenom vårt sätt att fylla vårat grundbehov.

De två sista behoven som sätter grädden på moset, som gör våra liv riktigt härliga enligt Tony Robbins är;

Växa

Positiva; Utvecklas. Lära oss nya saker. Lära känna oss själva.

Negativa; Fastna i att kunna allt. Vara rädd för att växa/ förändras.

Bidra

Positiva; Leva på ett sätt som tar hand om naturen. Agera hållbart. Välja rättvisemärkta varor där människor haft värdiga arbetsförhållanden. Finnas för människor i sin omgivning. Vara hjälpsam. Ge till välgörenhet. Le mot en främling.

Negativa; Tro att mitt bidrag inte skulle göra en skillnad.

Med dessa kunskaper kan vi aktivt börja forma våra drömliv. Skapa vanor där vi fyller våra behov genom att ta hand om våra kroppar, träna, äta väl. Ta hand om våra medmänniskor och jorden. För vi mår bra av att bidra, växa och få älska andra.

Så vilket drömliv vi kan ha välmående, njutandes av god ekologisk mat och skapande framtidens hållbara samhälle tillsammans.

”Jag tror att vi kan ställa om världen genom att ställa om oss själva”

/Emma

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Vad människan behöver- 6 mänskliga behov

 1. lizette hedman says:

  Absolut, vi måste börja med oss själva först för att det ska hända ngt. En arbetskamrat till mig sa:
  Jag vill också ha prylar och åka bil till jobbet, varför ska jag försaka ngt när andra inte gör det?

  Tur att det finns eldsjälar! Som faktiskt gör det andra inte orkar. Jag var idiotförklarad för jag köpte oblekt dasspapper för 25 år sedan och betalade 50% mer. Idag används inte klor i Sverige för att bleka toapapper…
  Köpa på second hand var fult, idag är det trendigt, tack vare att det finns eldsjälar som skänker fina saker, eldsjälar som sorterar, informerar, dekorer och gör det lustfyllt. Precis som ni på Gemeko! Ni gör det lustfullt och roligt med odling!
  Inre omställning först sedan världen!
  //L

  • Emma says:

   Tack för det fina inlägget!

   Hemligheten för oss är att göra det vi tror på roligt, förstå varför vi gör som vi gör och göra aktiva val istället för att bara följa strömmen :)

   //Emma

 2. Patrik says:

  Smart struktur på känslorna och känner igen mig i flera, både positiva och negativa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>