Stadsodling i Kålltorp

Varmt välkomna till ett ätbart Kålltorp!

Gemekos Klara Hansson är huvudansvarig för det stadsodlingsprojekt som startat i Kålltorp under våren 2012.

Nu är projektet i full gång;
- 20 st odlingslådor i lärkträ är snart färdigbyggda
- Ett par ton matjord är på plats
- Ett system för bevattning konstrueras
- En redskapsbod är på väg
- Glada odlare har tagit för sig av lådorna och även av slänten runt parken!

I ansökan om bidrag från Fastighetskontorets budget för ”Stadsnära odling” står följande:

Vi är Kålltorpbor som vill odla matnyttiga växter i vår närhet!

Den 22e mars träffades vi första gången, 8 glada personer, för att prata om vad vi vill göra. Det var med en gång tydligt att vi alla vill få sätta fingrarna i jorden, testa oss fram, odla mat, umgås, hjälpas åt och utbyta kunskap, skapa en trivsam närmiljö…

Vi vill skapa en mötesplats för odlingsintresserade, en ”hub” till vilken alla är välkomna oavsett ålder, kön, nationalitet, etnicitet och odlingskunskaper. Vi tror att det finns både lust och vilja bland ännu fler närboende att få komma igång med odling i liten skala. Vi vill börja på en liten yta i parken utanför MiK Knuten på Råstensg 4 för att sedan med tiden utvidga området, alltefter intresse.

Vi tror att det är viktigt att ge människor chansen att aktivt få påverka sin närmiljö. Odlingarna står för just detta; möjligheten att lära sig odla sin egen mat, skapa en trivsammare och säkrare miljö, nyttja marken på ett klokt sätt, skapa socialt kapital, stärka människors hälsa genom att vara i ett grönområde, skapa en aktivitet till vilken ALLA kan bidra!

MiK Knuten är den förening som kommer stå bakom odlingarna. Genom att samarbeta med Mik Knuten, vilka varit aktiva sedan 70-talet och redan har goda relationer etablerade med människorna i området, vill vi stärka gemenskapen i området genom att GÖRA NÅGOT TILLSAMMANS!

Klara Hansson, boende på Welandergatan, står för strukturen i projektet och kommer att ta ett huvudansvar. Med sin permakulturbakgrund har hon mycket kunskap kring hur man planerar en design av ett område för att skapa ett så effektivt och självgående system som möjligt – precis som naturen själv hade gjort det!

För den som är intresserad av att vara med går det bra att kontakta Klara eller gå med i Facebookgruppen ”Stadsodling i Kålltorp” där information kommer att läggas ut löpande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>