Ekologisk handkräm

Älskar du handkrämer! Har du provat att använda en ekologisk handkräm någon gång? Vad är fördelarna med det? Har du problem med torra händer, särskilt när det är lite kallare ute, eller när du använder olika badrum som bara har starka uttorkande tvålar? Gör som många andra, införskaffa dig en bra handkräm som är ekologisk. Har du väl börjat, kan du inte sluta! Idag är marknaden väldigt stor när det gäller ekologiska handkrämer så oftast är valet svårt och förvirrande när det gäller att hitta vilken som kan passa just dig. En bra kräm ska absorberas direkt i händerna, skillnaden ska kännas omedelbart, huden ska kännas mjuk och elastisk men inte kladdig, och det viktigaste av allt är att den ger ett bra skydd.

Ekologisk handkräm ett självklart val!

Varför just välja en ekologisk handkräm? Det finns många fördelar med att välja ekologiskt både för vår miljö och hälsa, och just för att det är så bra är det också som bekant oftast lite dyrare, men det är ändå otroligt prisvärt. När du väljer ekologiska produkter av alla slag, så garanteras du att produkten är tillverkad utan kemiska bekämpningsmedel, gifter och GMO. Ekologiska produkter är framtagna helt utan konstgödsel, endast ett fåtal tillsatser används inom ekologisk tillverkning, vilket ger naturliga och renare råvaror utan kemikalier, konserveringsmedel eller färgämnen. Så var noga med att alla ingredienser i din handkräm som du köper kommer från rättvisa tillverkningsförhållanden.

Det finns inga riktiga riktlinjer för hur stor andel av ingredienserna som måste vara ekologisk för att produkten ska få märkas som ekologisk. Orsaken till att en ekologisk handkräm inte alltid kan uppfylla kraven till 100% är att alla ingredienser som är nödvändiga vid tillverkningen inte är ekologiska. Det som är ekologiskt är alltid odlat, det finns inget ekologiskt som växer vilt i naturen. Vatten och mineraler är alltså inte ekologiska ingredienser. Några exempel på naturliga råvaror är arganolja, sheasmör, nässelpulver, vitpilsbark och naturligt e-vitamin. Exempel på syntetiska eller mineraloljebaserade ingredienser är cyclomethicone, paraffinum-, vaselin-, petroleum- mm. = Ingredienser från mineralolja, d.v.s råolja, som även blir bensin, motorolja etc.

Hur väljer jag rätt handkräm?

Hur väljer jag rätt ekologisk handkräm för just mig? Utbudet är en djungel! Vad ska jag tänka på, var börjar jag? Kan jag titta efter handkräm i “bäst i test”? Kan jag få handkräm på recept? Jag har torra och nariga händer, speciellt under vintertid, vilken är bäst? Ska krämen användas på dagen eller natten? Först börjar du med att fundera över vilken typ av handkräm du vill ha. Vill du ha en som bildar en skyddande yta eller en som snabbt går in i huden? Med en bra handkräm får du en snabb och bra lindring på dina problem.

Det här ska du tänka på när du ska köpa din handkräm! Tuber är smidigare och lättare att ha med sig i väskan dessutom mer hygieniska än burkar och de allra flesta vill ha en kräm som ger händerna mycket fukt men inte kladdar. Studera innehållet i handkrämen, det viktiga är inte de enskilda ingredienser utan kombinationen av dem, vilka fördelar de har. Karbamid är fuktighetsbindande och är bra för torra händer och har förmågan att binda kvar fukten i huden. Oljor och fetter är också fuktighetsbevarande ingredienser. Det är en fördel om du lär dig lite om de olika ingredienserna för att din hudvård ska bli riktigt bra och verksam.

Ekologisk handkräm är det bästa för dina händer!

Hur ser jag att det är en ekologisk handkräm? INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) har listat alla ingredienser som finns i hudvårdsprodukter och har gett ett s.k INCI-namn för alla ingredienser, och detta är standardiserat i alla länder och på alla språk. INCI-namnet visar inte om en naturlig ingrediens är ekologisk eller inte, men oftast brukar en ekologisk ingrediens markeras och en förklaring ges. Bästa sättet att ta reda på vad ett INCI-namn betyder är att söka på det.

Tester av ekologisk handkräm

tester av handkräm finns att hitta i flera olika medier som t ex i tidningar, och på olika bloggar. När det gäller krav och riktlinjer på hud- eller hårvårdsprodukter finns det inga, till skillnad från livsmedelsprodukter som har klara riktlinjer att följa. Det finns regler för hur man får marknadsföra kosmetiska produkter, men i dessa nämns inte specifikt ekologiska produkter. Det finns också ett antal certifieringssystem, med vissa krav på produkterna, men de är frivilliga att följa. Man ska komplettera riktlinjerna för vad som får klassas som ekologiskt, men när och hur är oklart. Därför är det alltid bra att du tittar lite extra själv på innehållsförteckningen på din produkt och själv gör en bedömning av hur miljövänlig produkten är.

Ekologiska produkter är här för att stanna och ingen tillfällig trend. Produktutvecklingen går hela tiden framåt och dagens krämer är både bättre och mer miljövänliga än dem vi hittade på butikshyllorna för tio år sedan. Visste du att många produkter vi vanligtvis äter ofta hamnar i våra hudvårdsprodukter. Först var det superbär, sedan superfrukter. Nu är det hudvård med grönsaker – och även nyttiga bakterier. Många skönhetsexperter använder sig idag mer och mer av ekologiska produkter inom naturlig och ekologisk skönhet. Så om du vill unna dig något skönt, boka en tid på en salong och få samtidigt goda råd om vilken ekologisk handkräm och andra ekologiska produkter de rekommenderar utifrån just din hudtyp och de mål du vill uppnå med krämen.

Dags att tänka om!

Så vad kan du göra som konsument när du ska införskaffa en bra handkräm? Först och främst, det finns många fördelar med att välja ekologiskt både för vår miljö och hälsa. Du är snäll mot naturen, djuren och inte minst dig själv. För det är faktiskt så att det vi har på huden går rätt in i oss och direkt påverkar våra kroppar. Sök information på nätet om vad som är ekologiskt och inte ekologiskt. Du hittar t.o.m. ekologisk läsk numera! Utifrån informationen du får om de olika ingredienserna kan du se till att få en hudvårdsprodukt med de egenskaper som du är ute efter. När du ändå är på gång, leta upp en test av olika handkrämer så får du samtidigt bra tips. Vill du gå ett steg längre, prova att göra din egen handkräm.

En ekologisk handkräm är ett bra val