Ekologisk kallpressad kokosolja

Ekotrenden får mer och mer utrymme. Ekologisk kallpressad kokosolja är något som exploderat på marknaden. Det blir allt viktigare att tänka på både miljön och hälsan samt att välja de vänligaste alternativen. En av de senast hyllade produkterna är just kokosoljan. Den har sitt ursprung från öarna i Stilla havet. I Papua Nya Guinea har man använt oljan i många hundra år både som hudvård och livsmedel. Nu blir produkten mer vanlig världen över. Ekologisk kallpressad kokosolja brukar ibland kallas för naturens guld och med alla användningsområden i åtanke är den verkligen en riktig skattkista som går att använda till mer än man tror.

Hur görs Ekologisk kallpressad kokosolja och vad betyder kallpressad?

Ett kokosträd har små blommor som senare blir det vi känner till som kokosnötter. Det tar ungefär ett år för en kokosnöt att bli mogen. Vill man använda nöten för att komma åt kokosmjölken skördas den innan den fallit från trädet. När man tillverkar ekologisk kallpressad kokosolja väntar man vanligtvis tills nöten faller av sig självt från trädet. Då har nämligen mjölken förvandlats till ett fruktkött, och det är ur det som oljan framställs.

När man skall köpa en kokosolja skall man alltid välja en som är kallpressad. Det innebär att ingen värme använts när man framställt oljan och det är på det sättet de flesta näringsämnen hålls kvar i produkten. Många undrar över skillnaderna mellan kokosolja och kokosfett. Det är egentligen samma sak och endast olika benämningar beroende på vilken konsistens den har. I rumstemperatur är oljan i fast form, medan den blir flytande när den värms upp. Smältpunkten är vid 20-25 grader Celsius.

En allt i allo produkt

Det finns många möjliga användningsområden för kokosolja. I butikshyllorna finns det tusentals produkter som menas ha olika positiva effekter på huden. Med en enda burk kokosolja kan man slippa rada upp många olika produkter i badrumsskåpet. Oljan är en riktig dunderkur för trötta och torra hårtoppar, samtidigt som den verkar mjukgörande på torr hud och spruckna läppar. Oljan har ett naturligt solskydd som ligger på ungefär SPF 4.

Det går utmärkt att använda produkten för matlagning, exempelvis för stekning. Ett annat tips är att ersätta smöret med kokosolja. Fettet innehåller dessutom laurinsyra, som har en antibakteriell effekt man kan dra nytta av både invärtes och utvärtes. Kokosoljan är ett naturligt fett och kan med fördel användas för att mjuka upp ett par torra och slitna läderskor. Även cykelkedjor och knarrande gångjärn som behöver smörjas kan bli som nya med en liten klick av oljan.

 

Snällt både för kropp och miljö

I takt med att utvecklingen går framåt och att vi i västerlandet blir rikare och rikare, frodas det också tillsatser i nästan alla produkter vi använder. De är både dåliga för människan och för vår planet. Genom att välja naturliga och ekologiska alternativ kan vi både värna om vår egen hälsa och ta hand om miljön så den håller också för kommande generationer. Att välja ekologiskt och naturligt är inte så svårt som det kan låta. Utbudet blir hela tiden större och de flesta av produkterna naturen själv producerar kan användas på många olika sätt, så även kokosoljan.