Ekosäkra företaget

Det är både roligt och intressant att ekosäkra företaget, inte minst om man lyckas få med sig personalen i utmaningen. Ibland behövs det inte så mycket för att göra skillnad för miljön. I den här artikeln får du ta del av tips om hur du kan sätta igång redan idag och göra ditt företag mer miljövänligt.

Ta hjälp av teknologin

Istället för att skriva ut saker på papper kan ni försöka skicka de flesta dokument elektroniskt. Idag kan man genom teknologins framsteg göra det mesta inom ett företag genom appar, molntjänster och mail. Se till att allt papper som ni har fysiskt, som i skrivarna, anteckningsblock och annat, är oblekt och allra helst återvunnet. Någonting annat att ta i beaktning är hur ni värmer upp era lokaler. Är det tillräckligt isolerat så ni inte slösar värme? Har ni moderna fönster som håller värmen inne? Detta är mer långsiktiga projekt men att åtgärda denna typ av problem kan göra en stor skillnad för miljön.

Glöm inte fikarummet

Det är viktigt att välja ekologiska produkter till fikarummet ifall man vill vara eko. Kaffe, te, mjölk, frukt, kakor och andra tilltugg är lätta att byta ut till ekologiska alternativ. I fikarummet bör det finnas ett system för att sopsortera. Se även till att byta ut servetter mot återvunna eller oblekta varianter. Försök att göra så att mindre plast används överlag i företaget. Ett tips är till exempel att dela ut tygpåsar med tyg till personalen för att uppmuntra att dessa används istället för plastpåsar. Om alla i personalen har sitt eget glas eller mugg kan ni även sluta att använda plastmuggar och glas till vattenautomaten och kaffemaskinen.

Diskutera ekolösningar på företaget

Låt personalen diskutera

Låt personalen komma med olika förslag för hur ni kan göra företaget mer miljövänligt. Försök att få alla i personalen engagerade, för det är lättare när alla vill samma sak och strävar mot gemensamma mål. Uppmuntra personalen att sätta upp ett system för samåkning samt att cykla eller promenera till jobbet. Det finns många sätt som man kan ekosäkra företaget på och om du följer våra råd har du kommit en bra bit på vägen.