Miljövänliga värmeljus

Miljövänliga värmeljus används av både företag och privatpersoner för att skapa en mysig stämning. Visste du att det är viktigt att välja miljövänliga värmeljus både på grund av hälso- och miljöskäl? Många ljus är tillverkade av paraffin som är en riktig miljöbov. På grund av att det är en restprodukt från utvinningen av olja bidrar paraffin till växthuseffekten. Det gör även vår luft farlig för när det brinner släpper det ut cancerogent sot i luften.

Välj Svanenmärkta stearinljus

Stearinljus är tillverkade av fett och är alltså från källor som är förnyelsebara. Det är animaliskt eller vegetabiliskt fett. Även om man väljer ett stearinljus som är vegetabiliskt måste man se upp lite. En del är tillverkade av palmolja och det ska man helst undvika eftersom det bidrar till skövlingen av regnskog. Miljövänliga värmeljus som är tillverkade av stearin ska helst vara miljömärkta. Svanenmärkta värmeljus finns att köpa i Sverige på bland annat Blomsterlandet och Clas Ohlson.

Soja, raps och bivax.

Det är vita ljus som är mest miljövänliga på grund av att inga färgsubstanser används för att tillverka dem. Man bör även tänka på förpackningen ljuset kommer i. EU har beslutat att man inte längre får lämna metallkopparna från klassiska värmeljus i återvinningen, eftersom det inte är klassat som förpackningar längre. Det är därför ett bra val att välja glaskoppar. Andra ljus man kan använda är tillverkade av soja, raps och bivax. Dessa släpper inte ut några cancerogena ämnen i luften när de brinner och de är även tillverkade av förnyelsebara råvaror.

Ett miljövänligt värmeljus

 Miljövänliga värmeljus – Ett bra val

Som du kan se finns det idag många olika miljövänliga ljus att välja mellan och väljer man ett sådant stearinljus kan man tända dem med gott samvete. På Svanen.se kan man läsa att om alla svenska konsumenter skulle övergå till stearinljus som är Svanenmärkta, då skulle våra koldioxidutsläpp minska lika mycket som om 15 000 bensinbilar togs bort från vägarna.