Miljövänligt byggmaterial

Innan du väljer vilket miljövänligt byggmaterial du har tänkt använda till ditt projekt så finns det några saker att fundera på. Dels så är återvunnet material alltid det mest miljövänliga alternativet men det kan också vara det dyraste. När det kommer till ytbehandling så är de flesta produkter idag väldigt miljövänliga men det finns alternativ som även är till exempel Svanen märkta.

Miljövänligt byggmaterial på Loppis och second hand

Även miljövänligt byggmaterial kan man hitta på en återvinningsmarknad precis som möbler och inredning. Kommunens återvinningscentraler tar ofta hand om exempelvis virke, fönster och dörrar i många olika dimensioner som de sedan säljer igen. Att använda material som är begagnat eller återvunnet istället för att köpa nytt är både kostnadseffektivt och miljövänligt.

Blanda egen färg

Förr i tiden så målade man med så kallad temperafärg och det är något som förekommer än idag även om det sker i betydligt mindre utsträckning. Det är färg som man blandar själv med linolja,vatten och ägg. Sedan bryter man färgen med pigment till önskad kulör. Den här typen av färg fungerar på exempelvis möbler.

En gammal kärra blir en fin plantering

Långsiktigt är också miljövänligt

I dagens samhälle så byter vi ofta ut till exempel inredning när vi ledsnar på stilen eller färgen. Det är ett stort onödigt slitage på vår miljö. När man tänker miljövänligt så ska man också tänka långsiktigt. Att byta kök vart 10:e år bara för att man köper dem billigt med låg kvalité i stora varuhus är ett sämre alternativ för miljön än att spendera lite mer pengar och få ett kök som håller i många år. Der gäller att vara kreativ för att hitta miljövänligt byggmaterial, det är inte svårt och lönar sig i längden.